Hírlevél

Google+

Facebook

facebook

 

YouTube

youTube csatorna

Twitter

Látogató számláló

0
1
0
3
2
2
0

Videók

DALLAS (Ibutton)

Beléptetők-DALLAS (Ibutton)

 

>> Kaputelefonnal együtt, vagy önállóan (E-GATE)<<

 

Számos esetben szükséges, hogy egy konkrét fizikai helyen való áthaladás tényét feltétel(ek)hez kötjük. Például csak valamilyen csoporthoz tartozó személyek jogosultak belépésre, vagy ezen belül akár időkorlátot is állíthatunk. De ugyanilyen feladat lehet egy berendezés, vagy gép (pl. számítógép) használatának és használójának korlátozása is.

Különösen nagy-forgalmú helyeken az ellenőrzés szinte egyetlen módja, ha valamilyen elektronikus azonosító eszközt használunk.

Közismert a különféle számkódos módszer, ahol a személyek a saját, vagy közös kódot használva aktiválják a rendszert. (Például irodaházba való belépés.)

Természetesen egy társasház esetében figyelembe kell venni olyan sajátosságokat, mint az igen gyakori használat, vagy a kódokat a gyerekek egymásnak elmondják, illetve a közüzemi kód rövid időn belül közismertté válik.

Ezért célszerűbb a személyeket ellátni egy azonosító eszközzel, amit állandóan magukkal hordhatnak, és az érvényesített helyeken használhatják.

A sokféle létező megoldás közül a társasházaknál legjobban bevált az iButton, vagy közismert nevén a DALLAS-kódkulcs, rövidítve a DEK. (A gyártó cég nevéből származik az eszköz elnevezése.) A gyártó 200 milliárd kombinációs lehetőséget garantál, vagyis csak ennyi legyártott chip után ismétlődne a kód…(A ma élő emberek mindegyikének több mint 30 darab kódkulcs lehetne a birtokában….)

Ez egy gombelem méretű, fém, vagy műanyagnyélre rögzített chip, amely kulcskarikára fűzhető, nem kényes a fizikai igénybevételekre. (Viccesen szólva egyedül az úthenger teheti tönkre….)

A kulcsokat kezelő elektronikának egy „olvasófej” bemenete van. Ehhez kell néhány tized másodpercig hozzáérinteni kódkulcsot. Érvényes, azaz a rendszer memóriájába előzőleg felvett kulcs érintése esetén engedélyezi a kívánt funkciót, például a lépcsőház ajtajának nyitását a beállított ideig. (Monostabil eszköz.) Vagy egy gép, világítás stb. be-, vagy kikapcsolható vele. (Bistabil eszköz.)

A kaputelefon-technikában kétféle kivitelezési lehetőség van erre az esetre. Az új fejlesztésű, mikroprocesszoros erősítőink már beépített programmal rendelkeznek az eszközhöz, csak a működtetéshez szükséges „környezetet” kell a nyomtatott áramkörre ráépíteni, (olvasófej-csatlakozó, memória, stb.) amit utólagosan is lehet.

Másik megoldás, amikor utólagos igényként merül fel, vagy nem kaputelefonhoz csatlakozva kell a megoldani a beléptetést. Például a lépcsőház hátsó bejárata, vagy lejárat a közös helyiségek felé, stb.

Ekkor egy külön áramkör, az E-Gate látja el a feladatot. Az áramkör paraméterei segédprogrammal PC-ről is beállíthatók, illetve a memória feltölthető, és kiolvasható.

 

A Dallasz áramkör második generációja az E-GATE V2.0 áramkör:

E típus hívatott kiváltani, leváltani a V1.0 típust (fenti kép). A felhasználó igények változása, bővülése miatt átalakításra került v1.0 típus.

Ez a típus méreteinél fogva könnyebben illeszthető a Tesla KARAT kültéri család dobozaiba.


Nyitott doboz képe:

 

E-GATE V2.0 KARAT dobozban


Kulcs:

 

DALLAS kulcs (iButton key)Működése, programozása:

 

A részletes magyar nyelvű részletes gépkönyvet kérje valamelyik elérhetőségünkön. Katt ide!

Vagy megtalálhatja a LETÖLTÉSEK menü alatt: itt.

Az E-gate konfiguráló program: letöltés.Dallas beléptető (E-GATE) felhasználási ötletek!

 

Akár önálló beléptetőnek, akár meglévő kaputelefon mellé is felszerelhető az E-GATE elektronika. Ellátja a Dallas kulcsok tárolását, beolvasását és azonosítását is. Működésre, és funkcióra hasonló az RFID technológián (Proxy, különböző rádiófrekvenciás beléptetők, stb.) alapuló beléptetőkre, de utólagos beszerelése jóval egyszerűbb. A kaputelefonra, az ajtó tokjába, külön dobozba is be-, illetve ráépíthető.

 

Felhasználási területei:

Ø Ajtónyitás (elektromos zár üzemeltetés)

Ø Gép, berendezés be/kikapcsolása

Ø Liftműködtetés (ajtónyitás, hívás, stb.)

Ø Egyéb

 

Működése: Az egyedi sorszámot tartalmazó kulcsot (Ez a DALLAS kulcs, amely olyan, mint egy egyedi vonalkód.) érintsük az érzékelő fejhez, és ha érvényes kulcsunk van, az elektronika kimenete aktív lesz. A beolvasás és azonosítás a másodperc tört része alatt megtörténik. Nem kell várni, vagy az elkopott zárbetétet feszegetni a bejutás érdekében.

 

Egy példa a felhasználásra, kiépítésre:

 

Egyszerüsitett alaprajz


A képen látható egy lakótelepi ház egyszerűsített rajza, a fontosabb közös helyiségek feltüntetésével. Az épület, és a leválasztható belső terek beléptetővel lettek ellátva. Ezáltal kontrollálható a bejárás.

Főbejárat: Az épületbe a kaputelefonnal vagy a beléptetővel juthatunk be. Az előbbi a látogatók, az utóbbi a lakók bejutását segíti. A látogató a kaputelefon segítségével kérheti az ajtó kinyitását, vagyis kontroll alatt van. A szándékos rongálás, károkozás miatt érkező személyek bejutása nehezebbé válik. Szándékaikra nagyobb eséllyel derül fény. Videó kaputelefon kiépítésével tovább növelhető a biztonság.

Előtér: Bármilyen módon bejutó rosszindulatú személy mozgástere az előtérre és a lépcsőházra korlátozódik. Az értéket tároló alagsor, és a felvonó már elérhetetlenné válik. Ezek a helyiségek csak az érvényes Dallas-kulccsal rendelkező személyeknek hozzáférhetők. Kivédhetők az alagsori lopások és a felvonó rongálások.

Zárható alagsor: A lakók az egyes értékeiket az épület alagsorában tárolják. (Bicikli, motor, szerszámok, stb.) Ezek megszerzésére sok tolvaj vágyik. Ennek lezárásával, és Dallas-kulcsos beléptetővel történő felszerelése nagyfokú biztonságot jelent. A hagyományos mechanikus kulcsokkal ellentétben a Dallas beléptető nem törhető fel a tolvajok által ismert módszerekkel.

Felvonó: A felvonóknál óriási költséget jelent az éves karbantartása és fenntartása. Az érintőkulcsos működtetés nagymértékben csökkentheti a felsorolt költségeket. Csak érvényes kulccsal rendelkezők vehetik igénybe. Például emeletenként a hívógombot kiváltva a felvonót csak a lakó küldheti a látogató elé.

Zárható szemetes tároló: Az egyre magasodó szemétszállítási költségek, a szemetes lopások, a gyakori szemét szétdobálások (kukázók!) megnehezítik a lakók életét. Ennek megakadályozására célszerű zárható és beléptetővel ellátott kuka tárlókat elhelyezni.


A komplex rendszer kiépítése megtakarítást, nagyfokú biztonságot és kényelmet jelent a mindenki számára. Nagy előnye, hogy egyazon kulccsal nyitható ai szeméttároló, és a főbejárat is.


Dallas-kulcs: Egy speciális elektronikus kódkulcs, amely egy 64 bites egyedi sorszámot tartalmaz. Nincs két egyforma sorszámú, ezt a gyártó garantálja. Élettartama gyakorlatilag korlátlan. Mechanikai igénybevételnek is jól ellenáll az úgynevezett MicroCan tokozásának köszönhetően (rozsdamentes acél tok, mely ellenáll a korróziónak, 500 g (1 g=9.81 m/s2) nagyságú mechanikai rázkódásnak bármely irányból, 110 N erőhatásnak bármely irányból).

Honlap készítés